Tuesday, August 31, 2010

bebas.

hari ini tanggal 31 ogos 2010.
sudah 53 tahun negara kita merdeka.
:)

pagi tadi baca surat khabar.
ada satu section khas tentang kemerdekaan malaysia.
bangga saya.

dan ada satu artikel yang bertajuk 'air mata rakyat saksi kemenangan sebuah perjuangan'.
sungguh terharu dengan perjuangan tokoh-tokoh kemerdekaan yang begitu gigih memperjuangkan kebebasan tanah melayu.
tapi adakah kita sebagai generasi zaman ini berusaha untuk mempertahankannya?
im not that good but think for yourself la.
malaysia is our nation.
tempat tumpah darah kita.
:)

oh.
ada beberapa filem merdeka yang saya sangat suka!

leftenan adnan.
1957 hati malaya.
both i watched years ago.
and i missed watching it at tv3 and tv2 kelmarin.
kecewa woo~

nevertheless.
kedua-dua filem ni leh buat saya menangis wooo setiap kali menontonnya.
tokoh-tokoh yang berjuang itu sangat-sangatlah berani, kuat semangat mereka.
tahu tak saya sangat suka kedua-dua filem ni?
waaaaaaaaa~

oh ya.
ingat tak bagi mereka yang harus menghabiskan bacaan sastera tingkatan 4 yang berjudul 'bukit kepong'?
this is one book yang saya menangis bila baca.
the way the writer depict the fight between the malayan soldiers and communist sangat real.
even i can feel the pain.

jadi inginlah saya merekemenkan filem-filem tersebut dan buku itu untuk dibaca.
mestilah ada yang tak tahu pasal ni semua walaupun filem tu suma dah lame. hihi
confirmlah akan wujud sedikit sebanyak semangat patriotisme dalam diri kita.
and of course, there are loads of patriotic materials; films, books etc. we just have to find them. :)


dan akhirnya;
adakah kita sudah merdeka?


trailer leftenan adnan.
video


trailer 1957 hati malaya.
video

B.1.3.9.

ialah bilik saya di KMM (kolej matrikulasi melaka)
oh how i miss that place.
rindu bangat la.
and of course i miss my roommates too~
mereka ialah duha, wawa and elle.
cici and ainil juga penghuni bilik kami. (literally)
semakin hari semakin rindu wooo~
aish.

my beloved roommates. nampak tak cici kat belakang itu?

that day, ternampaklah duha online ym.
tegurlah dia.
it turns out to be yang she's having her holidays the same week i will go for my pre dep briefing.
my luck seyh~
cepat-cepatlah contact wawa, elle and cici to meet up.
unfortunately.
elle tak dapat balik woo~
:'(

the date was set.
24th august 2010.
venue was mid.
hangout and breakfasting together.

thus.
the time yang i tak dapat spent with cici waktu pre departure dibayar balik with our small get together ni.
i was so happy to meet them.
my sayangs.
rasa sekejap saja masa berlalu and we all grow up.

cici bakal teacher chem. :)
wawa bakal engineer. :)
duha bakal doctor. :)

di toilet before ke toys r us.
dua orang budak comel.
menunggu masa berbuka.
erk.
the four of us. :)


semua pun busy.
semua pun berubah.
tapi satu saja yang tak berubah.
our friendship.
it will remain forever.
kan?
:)

sikit je lagi.

mari kita menaip sekarang~
yeay!!!
sudah berada di rumah melaka sekarang.
last week di rumah my brother.
oh itu lain kali boleh cerita.

last week i had my pre departure briefing at komplek kejiranan presint 9.
it was where all the scholars of KPM gather to listen to some talk.
there were people from KPM, BPG, MAS, RHB bank.
hehe~
it was okay la.
my fellow IPKBians already know bout the talk from KPM coz we had our lambaian kasih session earlier in maktab.
the most awaiting part was the RHB bank slot.
that's where we received our traveler's cheque worth $$$$ euro.
hahahah!
then we got RM $$$.
jadi orang kaya sekejap ye?

oh ye.
dapat lounge suit yang mahal aih~
kena pakai through out the event lak tu.
panas diri ini dan rakan-rakan yang pakai baju kurung.

besides.
there was this graduation session especially for IPKB people.
organised oleh kami lah sapa lagi?
haahha.
okay la.
ada touching-touching moment kejap.
but best~

i met cici aka nurul syuhadah budak kecik tu.
tapi tak sempat nak borak-borak lah!
oh nvm.
yang itu in my next post~
teheeeeeeeeeeeee.
tulang belakang kami.


rakan-rakan marjon bergaya dengan suit yang mahal.
roommates forever.
best friends lorh.
ucapan yang meruntun jiwa.
our KJ.
eh eh. graduate foundation? muahhaha.
sspian! :)

pics banyak gila kot.
kalau rajin, will upload kat fb.
:)

Friday, August 27, 2010

Saturday, August 21, 2010

pre-departure briefing.

the time has come!
for us, the TESLians and PPC students to gather and have a session with our sponsor KPM before we fly fly fly fly~
weeeeeeeeeeeeee~
this also means, we all passed our exams! (flying colours ke tak ek? hehe)
alhamdulillah!
basically, we'll be having talks from KPM officers, bank officer and sapa lagi ek? tak ingat. hehe.
it will be a boring day kot.
BUT!!!
the bright side is, i will meet my bestie Nurul Syuhadah yang comel.
OMG-dah-2 tahun-tak jumpa-excited-nak-mati!
and of course my beloved classmates MARJON yang comel-comel belaka.
we'll get our visa too nanti.
and tomorrow, i'll head to my brother's house. :)
as usual la kan~
hopefully semuanya goes well.

old fashioned.

hey ya~
recently i went to my brother's house to help him kemas-kemas. (i mentioned it already)
of course, there were heaps of chores to be done.
the floor was soooo dusty with pasir, simen bagai.
so haruslah saya tolong mengemas kan?

angkat almari, barang tu semua okay je~
my brother pun berpenat-lelah angkat.
hehe!
then, datanglah kerja to sweep/mop/any possible way to make the floor shiny and clean.
my sis-in-law asked me to use vacuum cleaner untuk sedut habuk la kan?
ganti penyapu tu.
but i like using the broom.
tak betah nak guna vacuum cleaner walaupun vacuum cleaner lagi cepat kan?
same goes with mop lantai itu.
i prefer to use the old one, the one yang kita kena bersusah-payah perah sendiri sampai kecut tangan tu daripada the one yang leh pulas je dari batang mop tu.
penat tu penat, tapi saya lebih rela laa guna yang style lama-lama ni.
agaknya sebab dah biasa kot.

erm.
kena tukar habit ni.
hahahah!
:)

Friday, August 20, 2010

perihal pakwe-pakwe.

heyaaaa~
nowadays.
sejak menjadi dewasa ni, (perasan la kau nad), saya selalu je dengar cerita kawan-kawan tentang boyfriend/kekasih/pakwe/matayer apa-apa yang seangkatan dengannya laa.
in fact, saya dengar pasal ni semua sejak sekolah lagi kot.
cuma dulu, tak la berleluasa macam sekarang.
i heard it from everywhere laa.
friends/relatives la, layan je la kan?

one thing yang saya pelik ialah.
sekejap je kan feeling tu boleh change?
dari benci kepada sayang.
dari kawan kepada kekasih.
how on earth do they manage to do that?
pelik tau~
sekejap je the feeling change, i thought, the feelings would take months? years? to develop.
ye la kan.
you need to know that person well before you go to the next level.
and pelik juga bila ada yang beriya-iya mengaku yang lepas ni tamau jiwang-jiwang dah, tup tup je eh eh dah kapel dengan orang lain.

apekah?
can somebody please explain this to me?

atau adakah saya ni terlampau outdated sampai tatau trend masa kini?
erk erk.
ye la kan.
orang tak de pakwe/pengalaman tentulah blur tahap gila ni.
hahah!

Thursday, August 19, 2010

risau.

it's 3.22 am and im not sleeping yet!
oh my, agaknya terus sahur la gamaknya ni.
actually, im very worried la.
about everything.
it seems like semua yang saya buat, semua macam tak kena jer.
and macam banyak je masalah yang nak di settlekan. (walhal tak banyak pun)
okay fine.
ada la a few kan.
but im pretty sure i can handle it.
not too difficult i guess.
tapi kenapa kamu begini Nadiah?
ermm.
let me list down ye all the things that makes me worried.

  • preparation. memang la ada yang kata, relaks la Nadiah, ada masa lagi. tapi sebenarnya tak banyak masa. saya tak start apa-apa lagi ni. beli pun sangat la terhad dan tak membantu sangat kot. saya dah buat list barang yang harus dibeli dan OMG! i kena bertindak cepat la, if not, tak sempat tau.
  • rumah abg saya. nak tolong dia kemas-kemas rumah, tapi masalah di atas ini, membantutkan niatku la. payah tau nak kerja dengan hati yang susah.
  • kemas rumah sendiri. raya nak mai dah cekk oiiii~ kena la kemas rumah. i admit that i tak pandai kemas sangat compared to my sis, tapi wajiblah tolong-tolong sikit kan?
  • pre-departure briefing. erk. kenapa yang ni jadi masalah juga? errmm. the truth is, kalau ada apa-apa event yang melibatkan tesl/secretariat, memang akan runsing. rasa nervous/gelabah/dll akan datang menjelma secara tiba-tiba sedangkan hal ni dah settle gamaknya.
  • saja cari masalah kot. biasalah Nadiah Sahum ni. teeeheeee~ suka bebankan otak dengan masalah.
so people, nampak tak masalah-masalah yang buat saya risau?
adoi~
sebenarnya, tak la kritikal sangat except for the first one.
tapi melampau betul ni keadaanku.
alahaii Nadiah oiii~

am i a problematic person?

Wednesday, August 18, 2010

ingat. :)

hey you people.
it is so nice to have your old friend who doesn't contact you for such a long time, then suddenly je hantar message.
kan seronok?
i mean that friend is not the bestest friend whatsoever but we always chat laa.
secara tiba-tiba sahaja.
dan this friend said sorry coz lama tak contact.
so sweet~
kawan macam ni la yang sayang.
:)
we managed to chat for a while.
sangat best.
last time, waktu masing-masing tak busy, we can chat for hours.
talking craps.
but now, faham-faham la kan?
but of course, we do remember each other.
i really hope this friend of mine can go through everything that this friend faces now. (ayat macam ngeng)
you can do it.
cepat-cepat balik ye?
hahha!


believe.

eyp!
a very long week for me.
dusshhh~
im freaking tired laaa.
too many works and thoughts for me to handle.
dugaan bulan ramadhan ke?
ye la kot.
hihih.

ive been away for the last weekend to my bro's house.
to help him kemas-kemas rumah after 3 months of renovation.
there are still loads of works to be done wei.
arranging the furniture blah blah blah.

i did my part though.
mop rumah.
babysit my nephews yang makin lama makin comel dan nakal.
:)

overall.
the stay at my brother's house was fine.
i need to help lagi.
maybe next week after my pre-departure briefing at putrajaya.

oh.
amat berbelah bahagi ni.
erm.
harap-harap la semuanya okay.

Wednesday, August 11, 2010

dia datang lagi!

yeay!
probably my last time with you.
i'll make full use of it, God Wills.
:)

Selamat Menyambut Bulan Ramadhan!
^.^

Monday, August 9, 2010

patt hup bus. :)

eyp people!
ive settled my GRADS application.
what is GRADS?
please check here.
basically i apply it to get free 10kg luggage.
so do my other marjon 2 friends.
this means we could bring extra stuff.
:)
harap-harap semuanya okay.

and and i closed my bank rakyat account.
dont ask me why.

oh the title of the post.
patt hup bus.
it's been years/months since i last rode on a bus. (tak ingat la hehe)
and i didnt know the fare already. (obviously la kan?)
but i took this opportunity to naik bas from melaka sentral straight to my home after i've finished with my business. (aiceh bisnes konon! pos surat je kot!)
but before that, i spent $$ in tesco.
got a new novel (again) and a selendang (again).
okay.
melaka sentral is so packed with people now.
i lingered around melaka sentral before taking bus no 51 to kem terendak to head home.
so excited mahu naik bas.
hahah. and the pak cik also baik.
the fare is RM 1.50 now.
mahal sungguh.
last time when i was in secondary school, the fare was only 50 cents tau.
but okay la, ada aircond and it looks like the bus is very clean.
no sampah rubbish etc etc.
it just felt so good la naik bas.
i dont know.
seronok la.
can see many people.
different races, religions.
their clothes.

it makes me wonder:
pak cik ni kerja lagi ke?
kenapa pakai macam tu?
what is wrong with that guy?
lebih kurang gitu la.
get what i mean aite?
and oh ye, one pak cik tegur saya.
  • dari mana dik?
terkejut juga kan, lama tak kena tegur all of a sudden.
i answered la.
  • dari tesco pak cik, nak balik rumah ni.
it turns out yang pak cik itu ingat i was from somewhere else going to i-dont-know-where.
and while he was talking to me, other people kept looking at me and the pak cik.
eh, salah ek saya bercakap dengan pak cik tu?
ish people people.
hahaha.

nevertheless, i arrived home safe and sound.
of course la kan.
and it would be an unforgettable memory arr.
(cet! memori naik bas je pun)
bilalah lagi i will get the chance to ride a bus lagi kan?
:)
hidup bas patt hup!!!

Sunday, August 8, 2010

Friday, August 6, 2010

i'm still here.

i had a rough day yesterday.
but it all ended well.
thank GOD for that.
and my visa has been accepted!
and it can be collected now!
im so on cloud nine now.
my friends have theirs done too.
waiting for our lecturer to help us collect them.

erm.
ive finished reading 'beastly'.
tergamak kamu nadiah?
you left the other two novels to finish 'beastly'?
eh tak ape.
as long as im satisfied kan?
the book was great!!
and im 100% sure that the movie cant compete with the book~
kudos to alex flinn la!!
:)

so come on nad!
you can do it.
finish those two novels and brush up your english.

Thursday, August 5, 2010

@_@

bodohlah kau!
tahu tak??
geram gila ni aish~
please la wei.
kata dah besar.
benda simple pun tatau ke?
nak aku ajarkan dari ABC 123?
pergh!!!!!!

maaf ada kata kesat di situ.

Wednesday, August 4, 2010

i got you.

heeeee~
tadi pergi jusco.
not to jalan-jalan as usual.
i had a mission!
to look for novel 'beastly'.
i headed to popular to look for it.

at the A-Z fiction.
no.
fantasy.
no.

alamak! kat mana ni?
i asked akak yang work there.
dia pun tak jumpa.
disappointed nya saya!!
thus.
berjalan-jalan la saya ke rak teen novels.
eh eh.
jumpalah novel tu!!
suka suka!!!!
maka.
terbanglah duitku~
aish! pathetic.
tapi okay la.
worth it.
oh ye.
beli selendang dua helai juga.
lesap terus duitku!!!
hakhak.

bukti!! dalam plastik lagi tu. ;)
ehem-ehem. komik harus ada. :p
so right now, i have three novels to read.
im on my way with two, 'third option', 'distant voices'.
hehe.
after this, 'beastly' lah.
or, maybe i should read 'beastly'.
but before itu, i need to wrap those books.
barulah best nak baca!
till then!!!

perasan tak banyak exclamation marks?
sebab excited!!!
heeeee~

beastly.

do you know beauty and the beast?

looks familiar? heeeee~

an avid reader of english novel?
naahhh.
not me.
i am reading two novels for the time being tapi asyik distracted je dek laptop, television and my anak buah. hehe.
i dont even know the novel 'beastly' exist until i stumbled across the trailer for the novel-turn-film 'beastly' at youtube.
(thanx to my expertise surf website) muahahhaha! :p
terukkan saya?
hehe.
this is actually a modern-day version of beauty and the beast.
so sweet kan?
well, you know how the story goes aite?
cant wait to watch the movie, supposedly it's already released but needed to be postponed coz tamau clash dengan charlie st. cloud's
reasonnya coz ada itu zac efron.
tamau fan vanessa hudgens and zac efron dilemma?
apakah?
tak logik la.
whatever it is, the exact date would be 18th march 2011!!
charlie st. cloud also looks nice.
banyaknya movie nak tengok.
but first.
i want to look for the novel 'beastly'.
harap-harap still kat kedai buku.
guess i'll have plenty of time to read the novel (if i ever find it) before the movie is released!
yeay~

the novel.


the trailer.
video

Tuesday, August 3, 2010

saya tunggu kamu.

pheww~
as i mentioned earlier.
last week i wasnt around as i had something to do.
which were, settling my visa application and letter of good conduct plus getting a police clearance letter.
tiada surat tu, kami disangka penjenayah pula. :p
we gathered in IPBA.
they agreed to provide us the accommodation.
off we stayed there for two nights to settle the matters.
our lecturers accompanying were Madam Nori and Miss Yus.

attentive listeners. :p

and oh yeah.
i went to expo kerja kahwin. (serabut la bahasa. sori)
supposedly, we were asked to go to craft cultural complex and looked around and asked bout the kraftangan malaysia but di sana, they held the expo.
layan saja la.
seronok to see all the traditional clothes etc etc.
tak rugi jalan jauh-rasa-nak-patah kaki.
oh ye lagi satu.
tengok wayang dengan geng marjon.
pergh!
cerita seram jadi cerita komedi pula rasa nya.
hahahha!
nevertheless.
i enjoyed this trip although duit kering.

ini papan tanda itu. :)
gambar semata-mata.

to cut it short.
we did it!!
yeah!!
although there were minor + minor = major probs happen, it wasnt our fault though.
we tried our best and Madam + Miss Yus helped us a lot.
thank you so much.

okay dah.
later!!
daaaaaa~

balik la.
the pics are courtesy from Nik and Zue. :)

by the way.
i met somebody hensem.
muahahhahaa!
my bro's worker.
aish~



Monday, August 2, 2010

hebat!

ye saya hebat!!
seminggu tak online.
tak jadi gila pun!
;)
seminggu yang busy tapi amat fun nak mati.
and and jumpa orang-orang kesayangan saya.
memang la seronok kan?
sampai ke negeri jelapang padi.
shopping sampai beg duit kosong.
hahahaha.
okay later.
chiaoo~
saja tulis coz lame tk tulis.