Sunday, February 6, 2011

usrahku.

assalammualaikum people!
:)
how are you?
semoga sentiasa dirahmatiNya. 


i'm in the middle of reading my drama thingy; The Oresteia - Agamemnon.


bosan membaca sampai snap pic. =.='

macam nama object tak? :p
we are supposed to read Agamemnon, this Oresteia has 3 parts, but the introduction pun tak larat nak baca.




i fell in love with literature, but please don't let this ancient Greek drama fails me.
this is a tragedy, eh not me, the drama la, tragedy, but tak larat nak baca.
i can't differentiate the names, nampak macam nama manusia, pastu macam nama tempat. 
heeeee~


and that is the reason saya stop membaca introduction.
i want to talk about my usrah.
before tu, apa itu usrah?
menurut encik musliminfoblog.blogspot.com,


Usrah dalam bahasa Arab ialah keluarga. Sebagai istilah, usrah bermaksud satu program tetap yang dianjurkan oleh kumpulan yang beriman dan bekerjasama untuk memahami dan menghayati Islam.

sudah jelas? 
for me, usrah itu, ialah get together saya dan rakan-rakan dan we talk about the useful matters.
hal aqidah, ibadah, perangai masing-masing, kahwin, even masak-masak.
itu saya la.
tapi semestinya, kita kena ada usrah yang untuk mengingat antara satu sama lain tentang realiti kehidupan, mana betul, mana tidak.
kan?
my last official usrah, was in my Secondary School.
MasyaAllah, lamanya tiada usrah yang official, not to say, usrah yang 'borak-borak iman' - term House 32 ni tak elok, but we want something yang lebih concrete gitu, dengan guidance and all - my say la, semua orang ada pendapat masing-masing kan?
and again, not to say, kawan-kawan tak boleh bagi input yang baik.
everybody boleh bercakap and menyampaikan asalkan ada ilmu, ni kata-kata sahabat saya.


so, when my House 32 friends invited Hana and i to join their usrah, gembira hatiku.
ye la kan, hati saya tak sihat sangat, kena selalu jumpa doktor.
:)
sebab, sahabat-sahabat House 6 dah lama mula usrah, tertanya-tanya juga kan, manalah naqibah untuk House 20.
Alhamdulillah!
ada juga house yang sudi adopt both of us. :')


naqibah kami; kak fizah.
baik orangnya, lemah lembut.
bila kau nak jadi gitu nad?
ahlinya, House 32 and hana and nadiah.
comelkan kami?


jadi, on the 29th of january, bermula la journey ku untuk usrah.
excited, nervous.
almaklumlah, first time kan after years~
:)
dan dannnnn, bersyukur sangat-sangat.
banyak ilmu dapat.
tadabbur surah, kongsi-kongsi cerita.
and oh ye, that was the first meeting for House 32 with kak fizah too.
baru juga.
and in the end, kak fizah bagi kami something.
namanya, sticky index highlighter tabs. :)


comel. ^.^
one thing that i wanted all this while.
senang nak menanda.
suka sukaaaaaaa~


okay, itu saja nak tulis.
Alhamdulillah.
Thanks to Allah sebab buka hati saya untuk ikut majlis ilmu begini.
harap-harap berkekalan laa. :)
istiqamah yaa Nad?

9 comments:

niknursyamimi said...

comel..huhu..
Sy slaku ahli house 32, brase bbangga dpt femes di blog ini:)

nadiahs said...

aku memang comel ;)
erk, nik, i think, ko antara orang yang kerap masuk entri aku kot! haha

niknursyamimi said...

Hehe.entry ni aku nmpk mulia dan suci..kekekkekeke

nadiahs said...

eh selama ni tak ker? haha
mulia and suci gakss la!~ ;)

iNSan biASa said...

nik jer?? bistu biler lak aku nk masuk blog kau.. isy nik, blog aku pon ade, blog kau pon ader.. peh leh jd model blog dh nie.. ngee~~~ haha

k ummu (: said...

thumbs up la!!! nad, kenapa rase entry ni mcm kiut? huhu

nadiahs said...

kak ummu syg!
entri ni cute sbb ade saya! ;)
hahah. ke sbb ade house 32? :p

Razin@Nazrul said...

Terima kasih kerana sudi singgah blog kami dan juga sudi 'mempromosikan'
blog.. =)


semoga seronok dan dpt input2 berguna dalam usrah baru tu ye =)

nadiahs said...

sama-sama.
:)
heeee~
insyaAllah~ tu la, berusaha ni!