Saturday, February 5, 2011

of yassin recitation.

assalammualaikum people!
hey ya! how are you?
hopefully you'll always be under His blessing.
InsyaAllah!


today is saturday and this marks the near end of CNY holidays for malaysian people.
yeah, all of you got a week of free time while kami belajar. =.='
haha! 
i don't mind that~
going for family vacation.
merapatkan ukhwah tak gitu?
and yes, that was my family's agenda last week.
a family vacation and i was left alone here.
(mengada kau Nad)


okay okay, back to the topic today!


for those of you who doesn't know,
every week on  thursday or friday, each muslimat's house will take turn to held kahfi/yassin recitation.




ada juga kahfi recitation but since maghrib is now around 5pm, kahfi recitation is replaced with yassin recitation. (surah kahfi kan dibaca setiap hari khamis malam jumaat) ^.^
on the 4th of february which was yesterday was my house's turn.
cuak kot!
because my house consist of two muslimats only; Hana and I.
the other two - Punes and Nilar.
my sayang hana, suggested we cooked nasi yang ala-ala nasi minyak.
sambal ikan bilis.
layannnnnnnn~
pastu telur rebus.
air teh and not to forget puding roti.
makan talam! and syukur, semua makanan habis.
heeeeeeee~
selesai part makan!
hana baca doa and i will be the one yang bagi perkongsian ilmu.
woooooooooooo~
berdebar-debar ni because i know i was not good enough to be a 'majlis ilmu' host.
alhamdulillah~ 
sahabat-sahabat bagai sokongan! aiceh!! (macam nak bagi ceramah je nak nervous ni) =.='
but you got what i mean kan?
i can talk nonsense, and make jokes but to touch on islamic topic, i was scared, mana la tahu, maksud tak sampai ke, tersalah bagi info ke.
berdosa tauu?
nevertheless, i tried! hana and i decided that we should talk on hadith 20
we chose this hadith as house number is 20.
i know, it's lame choosing based on our house number, but hey, semua pun ilmu kan?
hee! so here goes!


source: fortyhadith.iiu.edu.my
Daripada Abu Mas'uud 'Uqbah ibn 'Amru al-Ansarie al-Badrie r.a. beliau berkata: Rasulullah SAW telah bersabda: Sesungguhnya antara kata-kata ungkapan Kenabian terdahulu yang dapat diketahui dan dipetik oleh manusia ialah: Jika engkau tidak malu, maka lakukanlah apa sahaja yang engkau mahu. (Hadis riwayat al-lmam al-Bukhari).

intipatinya: malu.
ya malu~
apa itu malu?
malu dalam arabnya ialah haya' which was derived from the word hayat which means:
life.
kehidupan.
jadi secara ringkasnya, malu itu merangkumi kehidupan seharian kita.
apa sahaja yang kita lakukan itu patut ada rasa malu.


okayyy~
serba-sedikitlah tentang sharing malam tadi.
wanita and lelaki wajib ada perasaan malu itu, especially, kita ya wanita!


kerana wanita banyak menyumbang kepada kemungkaran~
dan wanita ialah fitnah terbesar.



Dari Usamah bin Zaid r.a bahawa Nabi s.a.w bersabda "Tidak ada suatu fitnah (bencana) yang lebih besar bahayanya dan lebih bermaharajalela-selepas wafatku terhadap kaum lelaki selain daripada fitnah yang berpunca daripada kaum wanita"
(Bukhari, Muslim, Imam Ahmad, at-Tirmidzi, Nasa’i dan Ibnu Majah)



sebab Rasulullah s.a.w ada menyatakan yang wanita ialah golongan yang paling ramai di neraka. :'(
naudzubillah.
jauhkan laaah kami dari cengkaman api neraka.
baik sahabat-sahabat.
jadi, wajarlah buat kita untuk menjaga peribadi diri, kehormatan diri, berusaha untuk beribadah sebaik-baiknya kepada Allah.
kiranya serba-serbi baiklah!
dan sentiasa berdoa agar kita tak termasuk dalam golongan yang menjadi fitnah itu, walaupun sebenarnya agak sukar. hmmmm.
tu la, i told you, i am not good enough nak 'borak-borak iman' ni.
kan dah melalut.


jadi, kiranya, semua oranglah, tak kisah lelaki or perempuan, harus menjaga perasaan malu mereka.


kalau nak malu tu, malu la bertempat~
malu lah sebab kita tak pernah cukup beribadah kepada Allah.

malu lah sebab kita tak menangis kerana Allah.
malu lah sebab kita solat lewat.
malu malu maluuuu kerana tak buat perkara baik.
tapi, jangan malu untuk bertanya. 
jangan malu untuk menimba ilmu.
:)


kerana, walau apa pun yang kita lakukan, Allah sentiasa melihat kita.


'Sungguh, Dia Maha Melihat apa yang kamu kerjakan.'
(Surah Fussilat:40)


sekian! 
terima kasih kepada sahabat-sahabat yang sudi mai House 20 semalam.
terima kasih kerana sudi makan semua makan tak seberapa itu.
terima kasih kepada semualahhh~ :)
sayang korang semua.


it means a lot to us.
House 20.
:)

6 comments:

iNSan biASa said...

malu tu perisai org beriman.... tp biar malu bertempat.. malu kerana NYA... umAH 20 thanks cos layan tetamu yang datang dgn session massage tu.. hehhe i like!!!
-- ayein--

nadiahs said...

hhe~ and thanks sbb sudi share jugak ngn kami
;)

niknur syamimi said...

mantap! sekali tgh2 baca pgisian blog ko ni..tung tang2 kua lagu..tkejut mak nokss.haha:p

nadiahs said...

alamk nik aiiii~
hukhukkk.
ehemm.. citarasa lagu aku mmg camni~
aduhai..
aku tuka sket kedudukan lagu. ahaah!
sorry and thanks friend~
:)

niknursyamimi said...

Eh.xla nad..aku tkjut je td.huhu.sbb slalu aku mute sound.skali td xmute..huhu..I'n proud of u nad! Dh mcm prof talk je ko tlis..

nadiahs said...

oh mute sound! haha seb bek tk de penyakit terkejut~ ;)
aduhai nik, ni isi2 yang kite bncang same2 tu kan, tu yg tulis.
haahha~ leh share ngn mereka2 yg tersinggah blog aku. :)
but thank you.
bermakna tul for me. <3 muahhhxx~