Sunday, February 12, 2012

Dihiris-hiris hatiku.

Assalammualaikum dan Hi!

Aku datang sini bila aku berduka.
Sangat tak adil untuk cik blog.
Aku berat sebelah pada dia, how to expect semua benda go with my flow? Kan?
Allah itu Maha Kuasa, senang je Dia jentikkan rasa benci, suka, meluat, kasih dalam hati kita.
Dan dalam sekelip mata juga Dia tarik balik semua perasaan yang dia bagi itu.
Kenapa?
Dia nak menguji hambaNya.
I should be proud because He chose me of all people.
Dia bagi aku rasa indah, rasa suka. Tapi, Dia juga sedarkan aku yang semua perasaan itu bukan authentic.
Mungkin, ia hanya singgah sebentar sebelum pergi ke tempat lain.
Makanya, aku tak seharusnya jadi lebih teruja. Aku harus bersedia menepis perasaan itu yang mungkin akan disusuli dengan bisikan syaitan.
Dan ye, aku gagal tadi.
Aku tunduk dan merintih pada Allah.
Aku persoalkan kenapa dan bagaimana.
Sedangkan aku yang tidak menjaga hati dengan elok. Bagaimana penjaga hati aku Yang Satu itu berkenan kan?
Aku seharusnya peka dan cuba atasi semua yang datang, bukannya dengan menangis atau berteriak.
Aku sepatutnya minta pada Dia untuk awasi dan kawal hati aku yang tak tentu arah keadaanya.
Ye, aku patut kikis rasa itu.
Selagi mampu dan berdaya.
Masih awal lagi.
Aku yakin aku boleh.
Allah suka perjuangan menentang nafsu sendiri.

Ya Allah, bantu aku Ya Allah.
Permudahkan semua urusanku.
Tetapkan hati aku Ya Allah.
Jangan biar ia mengada-ngada tak tentu arah.
Aku perlu pertolonganMu Ya Allah.

Ameen.

Moga berjaya mengharunginya.

4 comments:

niknur syamimi said...

ameen..

nadiahs said...

Thanks Nik! :-) insyaAllah insyaAllah.

~A journey 2 Remember~ said...

siape yg hiris hati nad nie???nk kene babab nih..hehe..may Allah ease :)

nadiahs said...

Shari!
Biasalah manusia ngeng! haha :)
Saya lah manusia tu! Sakitkan hati sendiri~
Thanks sayang :)